Hård kritik mot färdtjänsten

De krav, som nu kommer från Länstrafiken om besparingar i färdtjänsten, får hård kritik av handikapporganisationer. Länstrafiken vill ju, att fler sjuka och äldre ska åka vanlig buss eller tåg i stället.

I nyheterna i morse berättade vi, att Länstrafiken slagit larm till ägarna av färdtjänsten om kostnader, som rusar iväg. Orsaken är, att fler och fler åker ensamma i stället för tillsammans med andra.

Men nu kommer alltså kritik från handikapporganisationerna. Synskadades Riksförbund, SRF, tycker till exempel, att Länstrafikens sätt att sköta färdtjänsten är katastrofal.
-Den kan inte hantera detta och när vi själva vill medverka, lyssnar de inte, säger Kenneth Jägsander, vice ordförande för SRF i länet.

-Vi är amatörer, men det visar sig, att vi är bättre på att planera trafiken än Länstrafiken.

Han önskar, att man skulle återgå till det gamla systemet, som fanns innan man skapade beställningscentralen. Kommunerna borde själva göra avtal med lokala taxiföretag.

-De kan det här med transporter, säger Kenneth Jägsander.
Han tror också att det skulle bli billigare.

-Tar jag min egen kommun, Eksjö, var det betydligt billigare med lokala avtal, säger han.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista