Alliansen presenterar stolt budgeten 2008. Foto Helena Gustafsson/SR

Alliansen stolt över sin budget

Idag summerade Alliansens riksdagsledamöter från länet stolta årets politik och visade också upp regeringens planerade budget inför 2008.

Men man kan fråga sig hur oväntat det egentligen var att det skulle gå bra för Alliansen under deras första år i regeringsställning, med tanke på att de hade en så stark högkonjunktur i ryggen när de tog över.

Men folkpartisten och riksdagsledamoten Tobias Krantz menar att det till största delen ändå beror på god politik.
-En tredjedel av de nya jobb som skapas fram till 2010 beror på den nya regeringens politik enligt konjunkturinstitutet, säger han.

Och han får förstås medhåll av sin kristdemokratiska allianskollega Irene Oscarsson.
-Vi har ju sett till att den goda utveckling vi har får en extra skjuts, säger hon.

Ledorden för den nya budgeten är växtkraft, utveckling och företagande. Och än en gång är det många saker man lovar inför nästa år: Fler händer i vården, satsningar på våra vägar, satsningar på våra lärare som ska fortbildas.
Psykiatrin ska få mer pengar liksom polisen där vårt läns 470 poliser om tre år ska ha blivit 520. Dessutom räknar man med att de 100 miljoner kronor som försvaret får ska göra så att Eksjö Nordic Battle Group får behålla sina medel.

Alliansen slår sig för bröstet, men fast ekonomin går som tåget så regerar man ju ändå i motvind och brottas med dåliga opinionssiffror.

Men Alliansen låter sig inte bekymras. Det säger moderaternas riksdagsledamot Helena Bouveng.
-Vi har vunnit val i halvtid, men man måste ju vinna matchen när slutsignalen går. Och opinionssifforna kommer att se annorlunda ut inför valet 2010 och det är då slaget står.

Helena Gustafsson

helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista