Ännu osäkert för spararna i Habo finans

Snart kan det bli klart hur mycket pengar alla runt 800 sparare i det skandalomsusade bolaget Habo Finans kan få tillbaka efter att deras pengar delvis försvunnit i bolagets misslyckade spekulationer.

Nu är årsredovisningen för förra året klar, konstaterar advokaten Ulf Andersen, som är likvidator och ska avveckla företaget.
-Det finns 29-30 miljoner på banken, och så ett antal onoterade aktier som vi inte vet vad de är värda, säger Ulf Andersen.

Tots att advokat Ulf Andersen nu är klar med en årsredovisning för det skandalomsusade företaget Habo Finans kan han ännu inte säga exakt hur mycket pengar som finns i bolaget, och hur mycket de närmare 800 spararna som satsat pengar riskerar att förlora.

Spararna har satt in närmare 100 miljoner kronor och hur mycket de till slut får tillbaks beror i stor utsträckning på hur mycket pengar de onoterade aktierna kan säljas för.

En del av dem har placerats i vadslagsningsföretag och för de finns det spekulanter. Men enligt Ulf Andersen skulle det vara att hoppas för mycket om man trodde att förtjänsten på dem skulle täcka förlusten.

Det som händer nu är att årsredovisningen ska behandlas och godkännas på en bolagsstämma och senare i höst hoppas Ulf Andersen att spararna åtminstone ska få ett besked om vilka pengar de kan få tillbaks.

Vart alla de pengar som fattas tagit vägen kan han inte heller säga idag , och det pågår också en polisutredning som ska försöka utreda det.

Att det varit så svårt att få klarhet i ekonomin i Habo Finans förklarar Ulf Andersen med den bristfälliga redovisningen, bolaget har över huvud taget redovisat de pengar som spararna satt in.

-Det som bolaget redovisat är sina egna anglägenheter,  inte något som har med spararnas pengar att göra, säger Ulf Andersen.

-Det betyder att någon egentlig redovisning i frågan om ”klientmedel” har aldrig funnits.

Han konstaterar att det inte funnits något kontrollsystem alls, utan att det bara rullat på år efter år.

-Jag har aldrig sett något liknande, säger Ulf Andersen.

Peter Olsson

peter.j.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista