Höstregn och dyrare bensin gynnar bussåkandet

Dåligt väder och dyrare bensin gör att fler tar buss och tåg istället för bil.
Det är i alla fall teorin hos Länstrafiken som nu ser att bussresandet ökar.

- Vi har haft en dålig avslutning på sommaren och en dålig inledning på hösten vad gäller vädret. Jag har en känsla av att det, när det regnar och är kyligt, inte är så roligt att rulla ner för backen med cykeln säger Jan-Peter Petersson på Jönköpings länstrafik.

Dåligt väder och dyrare bilkostnader kan vara faktorer som gör att Länstrafiken ser ett ökat resande med buss och tåg i länet.

- Jag tror att många börjar fundera på om inte vissa resor går att genomföra med kollektiva färdmedel istället för med bil.

I år är målet att få 200 000 fler resor på buss och tåg i länet och det målet ser de ut att nå nu, säger trafikchef Jan-Peter Petersson.

- Som det ser ut nu kommer vi att nå det målet, kanske med lite marginal.

Största ökningen i antalet resor står tätortstrafiken i Jönköping för, som ökat med runt fyra procent under slutet av sommaren och början av hösten jämfört med samma period förra året.

Med höjd bensinskatt, som regeringen aviserat, tror Länstrafiken att ökningen håller i sig.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista