Foto: Scanpix

Osynliga Sverigedemokrater efter valsuccé

Sverigedemokraterna gjorde ett framgångsrikt val i Jönköpings län för ett år sedan, men sedan dess har partiet varit tämligen osynligt.

Sverigedemokraterna valresultat förra valet överraskade många. De fick nästan tre procent i riksdagsvalet och var alltså inte långt från fyraprocentspärren.

I Jönköpings län gjorde partiet bäst resultat i Gislaved. Nu har Jörgen Hansen suttit i kommunfullmäktige i ett år. Han säger så här om partiets inflytande hittills.

- Det har inte blivit så väldigt mycket, det blev lite uppståndelse när vi ville säga upp avtalet med Migrationsverket. Men den motionen behandlades negativt.

Sverigedemokraterna har två mandat i Gislaved och ett i Tranås, Eksjö och Sävsjö. De skulle ha varit representerade i Gnosjö om någon hade tackat ja till fullmäktigestolen. I Vaggeryd är det den uttalat icke-Sverigedemokratiske Linus Persson som hamnat i fullmäktige.

Frågan är om partiet gjort någon skillnad i fullmäktige sedan de hamnat där.

- De har inte åstadkommit speciellt mycket. Den här populistiska argumentationen som de för, jag tror folk är för intelligenta för att gå på den säger Niclas Palmgren (m), KS-ordförande i Gislaved.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista