Fortfarande många 40-talister kvar på arbetsmarknaden

Det är nu två och ett halvt år sen de första 40-talisterna började gå i ålderspension, generationen som beskrivits som en jättepropp på arbetsmarknaden. Men än har inte proppen släppt.

Arbetslösheten är rekordlåg i länet, och många företag har svårt att hitta kompetent personal. Men än märks inte någon arbetskraftsbrist på grund av 40-talisterna.
-De äldre håller sig kvar när arbetsmarknaden är god, och de yngre kommer lätt in där, säger Ola Olsson, utredare på Länsarbetsnämnden.
-Men visst spelar det en viss roll när man ser bristerna, och det glappet kommer att öka, säger han.

Bara runt två procent av befolkningen i Jönköpings län är öppet arbetslösa. Och snart kan arbetgivarna ställas inför stora problem när 40-talisterna verkligen går i pension.
För än så länge har det inte märks så mycket enligt Ola Olsson. Hålen efter de som gått har fått påfyllning med den nya generationen och i många fall han man rationaliserat i stället för att nyanställa.

Men i framtiden kan det alltså bli problem med att hitta ny arbetskraft efter 40-talistgenerationen.

-Vi har ju ganska många som går nu, och vi fyller på med de som är på gymnasiet nu, men efter dem blir bristen större igen, säger Ola Olsson.

Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista