Protestbrev mot äldreplaner i Mullsjö

Pensionärerna i Mullsjö kommun vill inte att äldreomsorgen ska läggas ut på entreprenad.

I ett brev protesterar PRO-föreningen i Mullsjö-Sandhem mot kommunledningens planer.

- Vi tycker inte om det, för vi vet att konkurrensutsättning inte gör det bättre. Vi vet ju ändamålet, de vill få ner kostnaden. Enda sättet att göra det är ju att skära ner på personal, säger Lennart Andersson i PRO:s styrelse.

Kommunstyrelsen i Mullsjö beslutade nyligen att undersöka om något företag skulle kunna ge en billigare äldreomsorg än den kommunen har idag på Margaretas Park, Björkgården och i hemtjänsten. Redan i vår kan omsorgen komma att läggas ut.

Vid PRO-föreningens möte i början av veckan var oron stor för det här förslaget. PRO:s Lennart Andersson, som tidigare varit socialdemokratiskt kommunalråd i Mullsjö, vet att ekonomin är ansträngd. Men han tycker att dagens politiker borde satsa på att öka byggandet i kommunen och kanske höja skatten ytterligare för att få mer pengar i kassan.

- Den enda chansen att få den här kommunen att kvickna till är att höja skatten och att få in mer människor.

Enligt Lennart Andersson har kommunstyrelsens beslut inte bara skapat stor oro hos många äldre i Mullsjö kommun. Även bland personalen i äldreomsorgen finns det missnöje. PRO hoppas nu att politikerna ska lyssna på protesterna och spara på något annat än äldreomsorgen.

- Den här kommunen är bra på en sak, och det är vård och omsorg om äldre. Det ska de inte få förstöra, och det slåss vi för nu, säger Lennart Andersson.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista