Britta Broberg, Naturskyddsföreningen i Mullsjö, vid Mullsjöbäckens ravin - ett av områdena som uppmärksammas idag. Foto: Pernilla Arvidsson

Naturen visas upp

Många naturmiljöer i länet har genomgått en förbättring de senaste åren.

Under ett par år har nämligen nästan tio miljoner kronor pumpats in i närmare 70 olika projekt i kommunerna och flera projekt börjar nu ta form.

I dag uppmärksammas satsningen på naturvården runt om i länet, bland annat i Mullsjö, där det är guidad vandring längs Mullsjöbäckens ravin.

- Den här ravinen har stora natur- och kulturvärden. Vi vill att det här ska bli en fin vandringsled, och vi har fått pengar till att ta fram en broschyr för vandrare, säger Britta Broberg, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Medan klockan ringer till mässa i kyrkan brevid ravinen så kan den som vill se på bland annat 300-åriga tallar och andra arter som trivs i ravinen. Och en vandringsguide är alltså vad man satsar på i Mullsjö just nu, Naturvårdsföreningen där har fått ungefär 35 000 kronor till sitt projekt och senare idag så kan Mullsjöbor och den som vill få sig en guidad tur i området och naturen kring ravinen vid Mullsjöbäcken.

Runt om i flera av länets kommuner så pågår det andra naturvårdsprojekt.

I Habo promeneras det just nu i bokskogen ner mot Vättern, där tänker man också göra en vandringsguide. 

I Tranås visas den nya fiskvägen som ska gynna vandrande fiskarter upp, i Gnosjö kan man höra om projektet Hästen som naturvårdare, i Vetlanda visas elfiske i Vetlandabäcken och i Sävsjö liksom i Jönköpiong är det fågelguidning som gäller.

Allt som allt har Länsstyrelsen fördelat 10 miljoner kronor till ett 70-tal olika projekt i länet allt för att ta tillvara på länsbornas intresse för miljö och natur och inte minst för att länsborna ska bli mer intresserade.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista