Hanna Flatebö blev uppsagd från sitt hyreskontrakt efter en varning. Foto: Anna Eriksson

Oklart kring uppsagt hyreskontrakt i Eksjö

19-åriga Hanna Flatebö har umgåtts med fel personer, hon har kommit hem för sent och det har låtit för mycket, när hon gått i trappan.
Det menar Eksjöbostäder, som säger upp henne och hon har nu två veckor på sig att flytta.

Hanna själv hävdar, att Eksjöbostäders kritik är helt ogrundad, men om två veckor ska hon alltså ändå vara ute från sin lägenhet på Tuvehagen i Eksjö.
I somras fick hon flytta dit på prov i tre månader och enligt Hanna, som är sjukskriven för depression, kändes det som en stor chans och som en del av rehablitieringen.

- Det har betytt en fast punkt i livet och någonting att sköta om, säger hon.

Om hon skötte sig, så skulle hyresavtalet bli permanent, men trots det så menar Hanna, att hon redan från början hörde av Eksjöbostäders representant, att det gick att se på henne att det skulle bli trubbel. Detta tror Hanna beror på hennes utseende med piercingar och svartfärgat hår.
Sedan började det komma klagomål från en specifik granne.

- ”Det har gått skumma typer i din trappuppgång och du har låtit i trappuppgången”, säger Hanna att grannen framfört.

Hanna fick en muntlig varning. Då bestämde sig hennes pappa Tormod Flatebö, som hjälpt Hanna att flytta att undersöka saken. Han har knackat på hos alla grannar och säger, att det enbart är en ljudkänslig granne, som ligger bakom klagomålen.
Pappan menar också, att uppsägningen orsakas av att representanten för Eksjöbostäder haft problem med Hanna ändå från början.

- Han har i samtal med mig väldigt tydligt anmärkt på hennes kläder, hennes utseende och vilka kompisar hon har, säger Tormod Flatebö.

En muntlig varning och nu är Hanna är uppsagd. Det fick hon veta efter att hyresvärden förra veckan ringde hennes pappa, trots att hon är myndig.

Enligt hyresgästföreningen har Eksjöbostäder rätt att säga upp Hanna eftersom hon bara haft ett provkontrakt. Men  frågan är på vilka grunder hon egentligen är uppsagd.

- Vi har följt hyreslagen och vi kommenterar inte enskilda hyresgäster. Vi tar vårt sociala ansvar. Jag kommenterar inte det här fallet mer, säger Rolf Lindström på Eksjöbostäder, som var den som sa upp Hanna:

- Helt plötsligt tas hela tryggheten ifrån mig och jag ramlar, säger Hanna Flatebö.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista