Höjda löner slår hårt mot kommuner

Avtalen för kommunanställda i länet blev högre än vad många politiker hade spått. I budgetarbetet måste man nu hitta pengar till högre löner från andra områden av kommunala verksamheten. Det visar en rundringning, som Nyheterna gjort hos länets kommuner.

Nyheterna har pratat med de flesta kommunstyrelse-ordförandena i länet. Mer än hälften av dem säger, att lönelyften sätter spår i ekonomin.

- Det kommer bli en stor börda för oss att klara det här och det kommer märkas i vår budget. Det kan bli åtgärder som kommer dra ner på kvaliteten på andra håll, säger Lars-Åke Magnusson (kd), ordförande i Gnosjö kommunstyrelse.

- Det är tufft. Det är dyra avtal, som måste beaktas i budgetarbetet nu, säger Claes Näslund (m), kommunstyrelseordförande i Habo.

Drygt 800 kronor per år i genomsnitt är överenskommelsen som Kommunal och Sveriges kommuner- och landsting slutit. Avtalet blev klart i maj och det formulerades så, att den största höjningen kommer från 2008 och det är den, som man måste ta hänsyn till, när budgetarbetet nu inleds i länets kommuner.

Men flera kommunstyrelseordförande, som Nyheterna pratat med, menar också att höjningarna är nödvändiga.

- Om vi ska kunna möta den förändring av arbetskraften, som sker i framtiden är det viktigt, att vi ger höjda lönelyft, säger Lars-Erik Fälth (c), ordförande i Aneby kommunstyrelse.

Anne Leimona och Rose-Marie Sagemar arbetar som personliga assistenter i Jönköpings kommun. De tycker att lönelyftet borde ha varit ännu högre och menar att det inte borde vara något problem för politikerna att ta pengar från andra håll för att kunna ge dem de höjda lönerna.

- Vi måste lyfta fram vårt yrke, säger Anne Leimola.

- Politikerna lägger pengar på utseendet av staden till exempel. Jag tycker man kan prioritera människorna, som har behoven först och främst, säger Rose-Marie Sagemar.

Reporter: Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista