Storregion nog bra - men inte här...

Idag tog landstingsfullmäktige ställning till den så kallade Ansvarskommitténs förslag, som bland annat innebär att Sverige delas in i regioner istället för som idag i länsstyrelser och landsting.

Landstingsfullmäktige är huvudsakligen positivt till förslaget, men de flesta vill trots det inte att just Jönköpings län ska ingå i någon större region. Det säger Peranders Johansson, moderat landstingsråd:

Med det finns en spricka inom den borgerliga majoriteten i landstingsfullmäktige. Folkpartiet vill, att antalet län i Sverige ska bli färre - alltså att Jönköpings län ska ingå i en större region.
Folkpartiet och socialdemokraterna tycker också att det är viktigt, att varje region har ett universitet - medan de andra partierna ansåg att det lika gärna kan vara en högskola.

Det hela slutade med votering och med en knapp majoritet och med vissa reservationer beslutade fullmäktige att säga ja till Ansvarskommitténs förslag.

Och Anci Magnusson, som är socialdemokratiskt oppositionsråd i landstinget, ville betona att ingenting är klart ännu, när det gäller hur stora regionerna ska vara i framtiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista