Misshandlade får ej plats på kvinnojourer

Trycket på kvinnojouren är just nu mycket stort i Jönköping och även i Tranås. Alla de kvinnor, som behöver hjälp och skydd kan inte få det. 


-Vårt kvinnohus med skyddade boende för kvinnor som måste fly från sina män räcker just nu inte till, säger Ingela Reuthammar på Kvinnojouren i Jönköping.

-Vårt kvinnohus är fullt. Det ringer hela tiden! Polisen ringer och frågar om det finns plats, sjukvården ringer, men nu är det fullt.

- Det händer att du får neka kvinnor plats?

- Ja, vi kan ta hit dem för samtal, men att ta in dem på boendet går inte eftersom det är fullt, säger Ingela Reuthammar.

Normalt sett brukar trycket på kvinnojouren gå upp och ner under året - men nu har det legat högt under flera månader.

Om det har blivit vanligare, att kvinnor misshandlas eller om det är informationen om kvinnohuset, som nått ut till fler, det vet ingen. Men att samtalen dit är fler står helt klart.

-De kvinnor, som blir slagna och som söker hjälp är  i alla åldrar och från alla olika samhällsgrupper, säger Ingela Reuthammar.

Svårast för kvinnor utsatta för hederrelaterat våld


En grupp, som man upplever söker hjälp oftare är unga kvinnor, som är utsatta för hedersrelaterat våld. Och de blir ofta kvar länge i kvinnohuset eftersom det tar tid att ordna ett nytt skyddat boende åt dom.

- De kan inte gå någonstans förrän vi låtit flytta på dem eftersom de kan inte bo kvar i den här staden. Det är viktigt att det blir bra för de här kvinnorna, för de har lämnat hela sin familj och det blir en oerhörd sorg för dem, säger Ingela Reuthammar.

Dem kvinnor, som inte kan tas emot hänvisas till socialtjänsten - eller till andra jourer. I Värnamo och på Höglandet har man inte samma akuta tryck just nu utan kan hjälpa en del av kvinnorna från Jönköping - dock inte alla.

- Det känns tungt för vi vet hur de här kvinnorna och barnen mår och har det. Så det är inte lätt att säga, att det inte finns plats för dem just nu, säger Ingela Reuthammar.

Reporter Anna-Karin Front
 
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista