Trots vision - alltför högt i Jönköping

Tvärt emot politikernas planer för Jönköpings centrala delar, planeras just nu för jättestora huskomplex och höga byggnader runt Munksjön.
Senast i raden av stora projekt är ett stort nytt rättscentrum, som kan bli dubbelt så högt som det var tänkt från början.

Något som politikerna känner sig tvingade att acceptera, säger centerpartisten Anders Samuelsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

- Politik går ut på att väga olika saker mot varandra och det får man vänja sig vid, säger han.

I Jönköping har politikerna länge haft en vision för hur stadskärnan ska se ut. I visionen talas det om att göra vattnen i staden mera tillgängliga för invånarna.

Runt Munksjön byggs det nu för fullt och flera nya projekt är på gång. Men trots politikernas vision om låga hus och god utsikt och tillgänglighet till vattenytan, så är det nu stora kolosser, som planeras vid sjön.
Till exempel Atollen, ett affärshus med lägenheter och kontor på östra sidan, som blir ett jättekomplex i miljardklassen. Längre söderut kommer det stora teater- och konserthuset, men också ett rättscentrum med tingsrätt och länsrätt. Det här rättscentrumet är tänkt att ligga på västra stranden.

Här får husen maximalt vara 16 meter höga, enligt politikernas vision, men när fastighetsbolaget Norrporten lade fram sitt förslag, var det nästan dubbelt så högt. Ytterligare en koloss vid strandkanten alltså.

Just nu pågår förhandlingar mellan kommunen och Norrporten om att sänka byggnaden, men några 16 meter blir det inte. Bygget lär bli betydligt högre.

Centerpartisten Anders Samuelsson menar att politikerna ofta tvingas acceptera de här byggnaderna för att få verksamheterna att stanna kvar i staden.

- För att få hit verksamheter, så får man ibland tänja på de ursprungliga planerna, det är en naturlig process, säger han.

Reporter Peter Jernberg
 
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista