Stenbergamannen slipper livstidsstraff?

Nu bedömer rättspsykiatrisk expertis, att den så kallade Stenbergamannen skulle kunna slippa sitt livstidsstraff och i stället få straffet tidsbestämt. Han är dömd för dubbelmord och mordbrand.

Detta är ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall. Stenbergapyromanen höll hela sin hembygd utanför Vetlanda i skräck.

Ett syskonpar mördades och deras hus brändes ner. Ladugårdar brann och många djur dog i lågorna.

Natten till den 14 april 1989 kulminerade bränderna när elva eldhärdar på fem gårdar anlades och fick bekämpas samtidigt. 
Efter den natten bevakade polisen gårdarna i Stenberga dag och natt fram till dess läraren och fyrabarnpappan greps en månad senare.

Den så kallade Stenbergamannen ansågs sinnessjuk av några experter, som ville han skulle vårdas, men Socialstyrelsens rättsliga råds experter gick emot och ansåg att han var tillräckligt frisk för fängelse. Domen blev livstids fängelse både i tingsrätt och hovrätt

Men det var inte första gången mannen stod inför rätta. Redan i början av 80-talet dömdes han till sju års fängelse för mordbrand.

Nu säger Medicinalverkets experter i en utredning, att det är låg återfallsrisk för den 69-årige mannen, som blivit friskare. Han har bland annat gått i terapi för att hitta andra vägar än pyromani, när han drabbas av ångest.
Dessutom har han inte under de 18 år han suttit i fängelse gjort något brottsligt - trots att han haft ca 250 permissioner.

                                              Reporter: Karin Malmsten

                                                    karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista