Kommunerna måste betala för översvämningar

Försäkringsbolagen vill inte betala skadorna på de ägodelar som människor fick förstörda i samband med sommarens översvämningar, skador som beräknas kosta miljontals kronor.
Försäkringsbolagen tycker att det är kommunens ansvar, eftersom det är deras vattenledningar som inte fungerar.

När nu försäkringsbolagen i länet börjar summera kostnaderna för sommarens översvämningar visar det sig att de värst drabbade kommunerna, som Tranås, Aneby och Eksjö, kommer att få betala en stor del av kostnaderna. De tre största försäkringsbolagen som Nyheterna har varit i kontakt med har tillsammans fått in upp mot 300 anmälningar om översvämning.

Bara länsförsäkringar räknar med att kostnaderna kan hamna kring 10 miljoner kronor. Och en tredjedel av de kostnaderna räknar man att kommunerna ska stå för.

Men kommunerna å sin sida menar att man inte har tillräckligt med resurser att underhålla alla vattenledningar. Berit Ammasmäki i Jönköping som var en av de villaägare som fick sin källare vattenfylld för nån månad sen säger att hon prioriterar det här mycket högre än kommunen gör men att de vet om det och har lovat att åtgärda det.

I Jönköpings kommun var Gränna värst drabbade av sommarens skurar. Och där försöker nu kommunen klarlägga vem som bär ansvaret för konsekvenserna. Roland Tulin som är ansvarig för vatten och avlopp i Jönköpings kommun säger att de håller på och tittar på vad som hänt och hur folk blivit drabbade

-I det arbetet tar vi stöd av dels kommunens jurister och dels försäkringsrådgivare som kommunen anlitar, säger han.  

Länsförsäkringar i Jönköping uppmanar nu kommunerna att ta tag i förbättringar i de områden som man tidigare haft problem med.

Reporter: Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista