Yngre älgtjurar skonas i årets jakt

Nästan inga älgtjurar ska skjutas under älgjakten i år i Jönköpings län. Det är en överenskommelse som slutits mellan majoriteten av jägarna i Jönköpings län inför älgjakten som börjar om knappt två veckor.

Det är ungefär tre fjärdedelar av jägarna i Jönköpings län som nu komit överens om att inte skjuta några yngre älgtjurar under årets jakt. Tjurarna har helt enkelt blivit för få i jämförelse med älgkorna vilket hotar återväxten av älgstammen.

-Det är en nödvändighet att göra det här nu, säger Kjell Molin ordförande i Nässjö jaktvårdskrets.

Den här obalansen ser liknande ut i större delen av södra Sverige, och Östergötland är med på samma bestämmelse. Och det finns många jägare som har väntat på det här beslutet.

-Det är ju i elfte timmen nu anser jag och det har det varit i några år, säger Birgitta Axelsson som är jägare från Nordantofta utanför Sävsjö.

Birgitta Axelsson säger att hon vill ha en livskraftig och kvalitativ älgstam med större tjurar. och Kjell Molin håller med henne om det - tjurarna behöver växa till sig och bli fler menar han. Men den nya överenskommelsen står på en bräcklig grund:

-Det är möjligt att skjuta sönder den här satsningen på ett enda år om man inte sköter sig, säger Kjell Molin.

Reporter: Mikael Olofsson
mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista