Företagare positiva till kombiterminal på Torsvik

Förslaget om att placera en av Sveriges nya rikskombiterminaler på Torsvik i Jönköping möts med glädje av flera av de stora företagen i området.

Enligt Banverkets förslag, ska ju kombiterminalen i Jönköping betalas med såväl skattepengar som pengar från privata företag.

- Vi ser positivt på det här förslaget, säger Görel Karlsson pressansvarig för IKEAS nordenlager på Torsviksområdet.

- För vår del när det gäller ankommande godsvagnar är det här mycket positivt, säger Jimmy Olofsson är platschef på Elgigantens nordenlager

Förslaget är alltså att bygga en kombiterminal på Torsvik för omlastning av gods från lastbil till järnväg. Det blir en av åtta i ett rikstäckande nät.

För banverket är det här en kostnad i halvmiljardklassen. För att bygga ett par järnväggspår skall kommun och näringsliv dela på kostnaden för terminalen och en lagerbyggnad. Det är en kostnad på mellan 200 och 400 miljoner kronor som kommun och företagen skall dela på.

Är då företagen beredda att skjuta till dom pengar som behövs?

- Det beror på vad det innebär och vilka pengar vi pratar om och vilken vinst vi kan få ut av det, säger Jimmy Olofsson.

- Är det här en viktig fråga för Elgiganten som företag?

- Det har varit och är en viktigt fråga för oss och inte minst för miljön, säger han.

- Distribution är viktigt för Ikea och att transportera våra produkter med järnväg är ett miljövänligt val så vi ser positivt på förslaget, säger Görel Karlsson, Ikea.

Reporter Kjell Ahlkvist
 kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista