Åklagare vill inte sänka hus

Åklagarna ger sig nu in i diskussionen om hur höga byggnader som ska finnas kring Munksjön i Jönköping. Bakgrunden är att det just nu pågår förhandlingar mellan kommunen och fastighetsbolaget Norrporten om byggandet av ett nytt rättscentrum i Jönköping.

Men när kommunen nu vill att byggnaderna ska minskas ner, för att inte förstöra stadsbilden, kämpar åklagarna för att rättscentrumet ska byggas enligt de ursprungliga planerna.

- Ett sådant domstolshus har säkrare salar, säger Stefan Edwardsson som är tillförordnad chefsåklagare i Jönköpings län.

Som vi berättat tidigare i nyheterna, så tycker inte kommunen att det här huset ska få byggas högre än 16 meter, medan fastighetsbolaget Norrporten kom med förslaget om det dubbla.

Men ett 16 meter högt hus räcker inte till för alla rättssalar, och det finns ingen chans att en säkerhetssal ska få rum, säger Stefan Edwardsson.

Det här är alltså salar där det till exempel finns åtskilda ingångar för åhörare och åklagare, advokater och domare. I Jönköping finns det idag inga säkerhetssalar, utan man åka till Göteborg om det är ett fall där det behövs stor säkerhet. Och blir det ett hus på 16 meter så blir det nog ingen sån sal, säger Stefan Edwardsson:

- Det skulle vara en mindre katastrof för rättsväsendet i Jönköping.

Men kommunens vision om att att det inte ska vara högre för utsiktens skull och för att att göra vattnet mer tillgängligt är inget som Stefan Edwardsson kan förstå.

- Man ska fundera allvarligt på vilka konsekvenser det kan få om man tar det här beslutet. I värsta fall kan många åklagare flytta härifrån, för säkerheten är viktig för oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista