Fler företag vill ha utdrag ur belastningsregistert

Rädslan för att anställa någon med brokig bakgrund bara växer bland länets olika företag.

Nu kräver allt fler företag ett utdrag ur belastningsregistret av den som söker jobb.

Kjell Ekelund har träffat nästan 200 företag i Jönköpings kommun.

Det gäller att bevisa att man inte är dömd för något brott när man söker jobb, annars kanske jobbet går till någon annan. För allt fler arbetsgivare vill se utdrag ur polisens belastningsregister trots att det inte finns något lagligt stöd att begära det för en vanlig anställning.

På ett par år, sen 2003, har antalet utdrag därifrån fördubblats. Då begärde 40 600 personer ett utdrag, förra året nästan 87 000 personer. Och i år räknar man med att nästan 95 000 personer ska be om ett utdrag. (Totalt 460 000 krav därifrån)

Och enligt Sven-Olof Hansson som är enhetschef på Rikspolisstyrelsen i Kiruna som behandlar utdragen så beror ökningen mest troligt på krav från arbetsgivare vid en anställningssituation, det märks på samtalen han och hans kollegor tar emot.

Uppgifterna om den som döms för ett brott ligger kvar i upp till tio år och att dom som söker jobb i länet kan räkna med att många arbetsgivare, både stora företag och små kommer kräva ett utdrag möts med blandade känslor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista