Bussbolag anklagas för för höga avgifter av barn

Ett bussbolag i Jönköping anklagas av Jönköpings kommun för att ha tagit för mycket betalt för att skjutsa skolbarn. Bolaget har, enligt kommunen, uppgett att de åkt betydligt längre med skolbussen än de i verkligeheten gjort. Och det är stora summor som nu utreds.

Det var när Jönköpings kommun granskade utgifterna för skolskjutsarna i kommunen, som de fann att något inte stämde.

14 bussbolag kör skolbuss i kommunen, men ett av bolagen lämnade uppgifter om sina körsträckor som framstod som orimligt långa. Inför varje skoltermin får bussbolagen besked om vilka elever som är berättigade skolskjuts och var dom ska hämtas och lämnas. Och utifrån det fakturerar de kommunen. Men genom ett dataprogram kunde Jönköpings kommun räkna ut att det aktuella bussbolaget fakturerat på tok för höga summor jämfört med vad de i verkligheten körde. I juli lämnade bolaget in nya korrigerade uppgifter om körsträckorna. Men Jönköpings kommun menade fortfarande att uppgifterna var felaktiga, och därför anlitades en revisionsbyrå att granska utgifterna för skolskjutsarna.

Enligt deras rapport har bussbolaget fått närmare 400 000 kronor för mycket, bara under det senaste året. I rapporten föreslår de att beräknandet av körsträckorna ska göras enklare och effektivare, eftersom den nuvarnade principen lätt skapar missförstånd.

Nyheterna har talat med Jönköpings kommunalråd Mats Green som inte vill inte ställa upp på intervju, eftersom ärendet just nu utreds av kommunens jurister. Men han säger till nyheterna att han ser mycket allvarligt på det som framkommit eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar.

Mikael Olofsson
mikeal.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista