Foto: Scanpix.

Länet vinner på nytt skatteutjämningssystem

Det nya förslaget till skatteutjämningssystem mellan landets 290 kommuner gynnar Jönköpings län. Och framför allt Aneby kommun, som är en av de 10 kommuner i landet som vinner mest.

-Det här innebär att vi får en ännu stabilare grund att stå på nästa år, om det blir verklighet, säger Lars-Erik Fälth, centerpartistiskt kommunalråd i Aneby.
-Det skulle också ge utrymme för satsningar, menar han.

Länets alla 13 kommuner vinner på den nya förslaget till skatteutjämningssystem som, om det blir verklighet, gäller från årsskiftet.

Men spannet i länet är stort. Jönköpings kommun får bara ett tillskott på 21 kronor per invånare med det nya förslaget, medan Aneby får 1672 kronor mer.

För Sävsjö innebär förslaget ett tillskott i kommunkassan på totalt 11 miljoner kronor, och det är väldigt välkommet säger kommunalrådet Stefan Gustafsson, kristdemokrat.
-Vi sitter just nu i budgetförhandlingar för nästa år, och det är ovanligt kärvt, säger han.

Avsikten med skatteutjämningen är att alla kommuner i landet ska ha samma förutsättning att ge sina invånare likvärdig service. Men det betyder också att flera kommuner i Stockholmstrakten förlorar mycket pengar och kanske tvingas höja skatten.

Men både Stefan Gustafsson och Lars-Erik Fälth menar att de kommunerna ligger på en låg skattenivå innan. Och Stefan Gustafsson menar att det här förslaget för en gångs skull gynnar glesbygden, efter en rad förändringar som bara varit bra för storstäderna.
-Därför känns det extra glädjande att det här förslaget kommer, säger han.


 

Utfall för hela länet

Kommun       Plus i kronor/inv

Aneby            1672

Eksjö               622

Gislaved           200

Gnosjö             152

Habo               742

Jönköping           21

Mullsjö             861

Nässjö             549

Sävsjö           1073

Tranås             611

Vaggeryd          505

Vetlanda           809

Värnamo           369

Källa:SOU 2007:61

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista