Turister söker sig till Smålands röda stugor även på hösten. Foto: Malin Arnesson/Scanpix

Många höst-turister i år

Imorgon är det oktober, men ändå vimlar det av turister i bland annat Eksjö. Och Anna Gustavsson, vikarierande turistchef, tycker att det är mer höstturister i år jämfört med föregående år. 

Tyska turister trängs med några stockholmare vid disken inne på eksjö turistbyrå när nyheterna är där. Här är det i full gång trots att turistsäsongen traditionellt sett borde vara över. Istället så är det nästan mer turister nu än i somras. Många tyskar, en del holländare, men också svenskar.

Anna Gustavsson som är vikarierande turistchef i Eksjö tror att höstens höga besöksantal kanske beror på att man mer och mer ändrar sina semstervanor i europa och att den traditionella säsongsturismen som vi tidigare ägnat oss åt är på väg bort.

- Jag tror att det kommer att bli mer under höst och vinter, säger Anna Gustavsson.

Men en förändring av turistsäsongen som går att märka på småländska höglandet ställer också nya krav på den lokala turistnäringen.

- Vi disukterar hur viktigt det är att förlänga säsongen så att inte de som är i turistbranchen stänger igen redan i augusti, när tyskar och andra kommer, säger Anna Gustavsson.

Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista