Ola Broberg på länsstyrelsen konstaterar att länets vattendrag innehåller miljögifter.

Höga gifthalter i länets vattendrag

Höga halter av miljögifter har uppmätts i flera av länets vattendrag. På flera håll i länet klarar inte reningsverken att ta hand om alla gifter.

Ämnena är förbjudna i Sverige och EU men kommer hit ändå. Till exempel med importerade produkter.

På länsstyrelsen vet man inte exakt var problemet kommer ifrån.

- Jag vet i dag inte från vilka verksamheter det här kommer, men de ska inte finnas där. Det här är något vi får titta vidare på, säger Ola Broberg som är avdelningschef för naturavdelningen på Länsstyrelsen.

Ett av gifterna som det finns höga halter av är ämnet nonylfenol. Värst är det i Anderstorpsån, vid inloppet i Nissan, i Gnosjö, nedströms Gnosjö reningsverk och i Tranås där Svartån rinner ut i Sommen. Nonylfenol kan skada fiskar så att hanfiskar utvecklar honliknande egenskaper.

För människors del så vet man inte än hur vi påverkas av det här giftet, inte när vi kommer i kontakt med det i lägre doser. Och det gör vi, för det finns ofta i kläder, rengöringsmedel och hygienprodukter som till exempel schampo.

EU har förbjudit ämnet. Men det kan ändå finnas i produkter som importeras.

Problemet med gifter som nonylfenol, är svårt att åtgärda. Men Ola Broberg på Länsstyrelsen ser i alla fall positivt på framtiden.

- Jag tycker faktiskt att det händer saker och att vi är på väg att få en bättre kemikalielagstiftning men att vi har mycket att hantera som redan släppts ut och att vi inte har ett perfekt regelverk ännu.

Reporter: Jenny Almlöf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista