Ingela förlorar på att börja jobba

Den som varit förtidspensionär men vill börja jobba igen kan förlora på det. Ingela Reuthammar i Jönköping har fått sjukersättning i femton år. Nu har hon lyckats hitta ett jobb hon klarar av på halvtid - men tar hon det blir hennes totala inkomst lägre.

- För mig var det helt chockartat. Det kan inte vara sant, tänkte jag. Då finns det inga möjligheter för de som vill ut och arbeta, säger Inga Reuthammar.

Ingela är född med en benskada. Den har påverkat hela hennes kropp och idag har hon ständig värk. 1991 blev hon förtidspensionär. För att ändå få ett meningsfullt liv engagerade hon sig i kvinnojouren - ett flexibelt jobb som hon klarar trots sin sjukdom - och där får hon nu betalt jobb på halvtid om hon vill.

Men när hon väljer att jobba så förlorar hon ekonomiskt på det. 2003, när reglerna gjordes om, infördes ett justeringsbelopp för att ingen skulle förlora pengar - men dom som efter 2003 väljer att gå tillbaka i arbete mister det justeringsbeloppet. I Ingelas fall är det på 1 300 kronor.

- Jag får leva på existensminimum. 1 300 kronor är en förmögenhet för mig.

Ingela Reuthammar vill nu att något ska hända för att inte andra ska drabbas som hon.

En del förändringar är på gång - bland annat har regeringsalliansen sagt att man vill ändra sättet att räkna på så att förtidspensionärer som vill gå in i deltidsjobb inte ska förlora något.

Tobias Krantz är fokpartistisk riksdagsledamot från Jönköping:

- Det här har högsta prioritet för oss, men det är tekniskt komplicerat och kan ta lite tid innan det är på plats, säger Tobias Krantz.

Reporter: Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista