Katastroffond uteblir

Den katastroffond som många lantbrukare hoppades få pengar från som hjälp efter sommarens översvämningar kommer inte att bli av.

Det beskedet kommer Jordbruksdepartementets utredare Bengt Holgersson med idag, när han presenterar Klimat- och sårbarhetsutredningen, den som skulle ta ställning till om lantbrukare kan få ersättning vid naturkatastrofer eller inte.

Men Per Lundberg, lantbrukare i Ravelsmark utanför Gränna, tycker inte om beslutet.

Vädret har blivit mer nyckfullt på senare år och därför är det angeläget att lantbrukare får ersättning för skördar som förstörs i oväntade översvämningar, det säger Per Lundberg som driver en stor grönsaksodling med sin son Fredrik i Ravelsmark utanför Gränna.

Men idag säger alltså ordföranden för Jordbruksdepartementets utredning, Bengt Holgersson, nej till en så kallad katastroffond. Han säger till nyheterna att det inte går att motivera varför jordbruket ska få en speciell ersättning när andra företagare inte får det.

Det bästa enligt honom, vore att få fram ett försäkringssystem där Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, tillsammans med försäkringsbranschen diskuterar hur ett sådant skydd skulle se ut för alla. Men Per Lundberg menar att läget är mer akut än vad utredningen ser, och att en katastroffond har blivit helt nödvändig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista