Brister i vården bidrog till mord på åttaåring

Det är möjligt att mordet på åttaårige Tobias Enroth från Norrahammar i vintras inte hade behövt ske om psykiatriska kliniken i Jönköping haft bättre rutiner och lagstiftningen samtidigt hade tillåtit tvångsåtgärder för öppenvårdspatienter.

Det är en av slutsatserna som Socialstyrelsen drar i en granskning av den psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Utredningen har gjorts efter att ett antal dödsfall med koppling till psykiatrin inträffat. I januari mördades åttaårige Tobias Enroth  i Norrahammar av en man som några månader tidigare skrivits ut från rättspsykiatriska kliniken. Strax efter nyår mördade en man i 80-årsåldern sin fru innan han tog sitt eget liv. Dagen innan hade mannen sökt hjälp på Ryhovs psykakut som dock var överbelastad.

Den tredje händelsen som föranlett utredningen är mordet på sjuksköterskan Roger Holmbom i oktober förra året. Roger Holmbom höggs ihjäl av en patient som var på återbesök på sjukhuset.

Den fjärde händelsen som granskas är ett dödsfall då en ung diabetessjuk kvinna som vårdades på kliniken avled trots att hon skulle övervakas fyra gånger i timmen.

Genomgående kritiserar Socialstyrelsen dokumentationen på den psykiatriska kliniken, liksom överbeläggningarna och läkarbristen.

När det gäller mordet på Tobias Enroth anser Socialstyrelsen att den psykiatriska kliniken borde ha agerat mer för att få kontakt med pojkens mördare som vårdades i öppenvården.

Enligt Socialstyrelsen borde kliniken ha gjort mer för att komma i kontakt med patienten eftersom man visste att han mådde dåligt.

När det gäller den unga kvinnan som dog trots att hon var satt under kontinuerlig övervakning så anser Socialstyrelsen att kliniken agerade på ett allt för hänsynsfullt sätt.

Personalen nöjde sig med att titta in i rummet för att försöka avgöra om hon andades eller inte.

I rapporten kan man läsa:

”Socialstyrelsen finner det högsta anmärkningsvärt att en självmordsbenägen, tvångsvårdad patient med insulinbehandlad diabetes, som är inlagd på en psykiatrisk avdelning och ordinerad tät regelbunden tillsyn just på grund av en överhängande självmordsrisk först beviljas permission och efter återkomsten sedan kan ligga död, uppenbarligen sedan ett antal timmar, i sin säng... Socialstyrelsens samlade bedömning är att verksamheten på ett allvarligt sätt brustit i vården av kvinnan.”

Socialstyrelsen skriver också:

”Det får enligt Socialstyrelsens mening anses som direkt oprofessionellt om man, som här tycks vara fallet, i sin iver att inte onödigt störa patientens nattsömn undviker att genomföra själva syftet med den ordinerade tillsynsgraden.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista