Plusjobbarens tid kan snart vara ute

Idag ska kommunstyrelsen i Tranås besluta, om man ska fortsätta betala 33 000 kronor i månaden för kommunens 22 plusjobbare eller om de ska bryta kontrakten med allihop.
Om kontrakten bryts gör man det trots att många av dem lovats ha kvar sina jobb också under 2008.

Jan Lantz och Kristina Wiström är två av 22 plusjobbare, som finns i Tranås. De arbetar som fixare i kommunen, vilket innebär att de hjälper äldre med tyngre hushållssysslor, som kan vara svåra att klara av själv. Och fixarna är populära.

-Vi har fullt upp varje dag och vi är till och med förbokade, oftast flera dagar i förväg, säger Kristina Wiström.

Men trots det så är deras tid snart ute, eftersom fixarna är ett plusjobb, en arbetsmarknadsåtgärd som förra regeringen införde för dem, som haft svårt att komma in på arbetsmarkanden.

Kommunerna får stå för stor del av kostnaden


Med den nya regeringen försvann plusjobben. Däremot skulle de, som påbörjat sin plusjobbsperiod på max två år få fortsätta. En del av de statliga bidragen för plusjobben har dragits in, så kommunerna får bekosta en stor del av plusjobbarnas löner under 2008 på egen hand.

Tranås går redan back på plusjobben och idag ska kommunstyrelsen ta ställning till om man helt enkelt ska bryta kontraktet i förtid med kommunens 22 plusjobbare. Det finns tankar på det, men Anders Wilander, som är moderat ordförande för kommunstyrelsen, är ändå tveksam till att riva upp plusjobben.

-Det känns som ett avtal, som är ingånget bör fullföljas, säger han.

Så det bli så att plusjobbarna får jobba sin tid 2008 i Tranås? 

-Det finns mycket som tyder på det, men vi vill ändå ha debatten i kommunstyrelsen, säger Anders Wilander.

Plusjobbarna Jan Lantz och Kristina Wiström hade gärna sett att kommunen gjorde deras tillfälliga jobb till riktiga permanenta arbeten.

-Det här är ett behov, som kommer att behövas ständigt och jämt, menar Kristina Wiström.

Men några ambitioner om att förvandla några av plusjobben till riktiga fasta tjänster är inget som Tranås kommunledning funderar på, enligt Anders Wilander.

Reporter: Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".