Johan Björck, verksamhetchef på kliniken. Foto: Martin Eriksson.

Pappa hittade dottern död

-Lyssna på oss anhöriga för att förbättra psykvården och se till att det aldrig händer igen. 
Så säger idag Melvin Strömberg, pappa till Martina, som dog på psykiatriska kliniken för ett år sedan.

Igår kom Socialstyrelsen med skarpt kritik mot kliniken. Fem personer med koppling till kliniken har dött under senaste året.

- Lyssna på oss och låt det aldrig hända igen, säger Melvin Strömberg idag till Nyheterna.

Hans dotter, 21-åriga Martina Strömberg, hade legat inne på en medicinavdelning på länssjukhuset Ryhov i flera veckor för att få ordning på sitt blodsocker.

Hon hade diabetes sedan sju års ålder. De svängande värdena och ett par andra händelser i hennes liv hade gjort henne nedstämd och Martina flyttades till en psykiatrisk avdelning för att utredas.

Hon hann bara vara där tre dagar. När hennes pappa Melvin Strömberg skulle hämta henne på förmiddagen den 30 september, så var hon död sedan flera timmar tillbaka. Trots att personalen skulle tittat till henne varje kvart.

I Lasso tidigare idag lovade landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd att man nu ska kontakta anhöriga i arbetet att förbättra psykvården.

Och verksamhetschefen vid psykkliniken, Johan Björck sa att kliniken i fallet med Martina brustit i tillsynen - något som man först nu ser till att få ordning på.

- Det har inte funnits regler för hur man ska göra när man har tillsyn, säger Björck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".