Sparkrav på äldrevård - trots klirr i kassan

Trots högkonjunktur och plus i kassan, måste nästan samtliga kommuner i länet spara på delar av sin verksamhet. Främst är det skola, socialt utslagna och äldre som drabbas. Det visar en kartläggning som Nyheterna har gjort.

Vaggeryd är en av länets kommuner, som det går bra för ekonomiskt, men som ändå drar åt svångremmen. Något som märks tydligt bland de anställda inom hemtjänsten i kommunen.

- Vi får inte jobba över och får spara på allt. Om någon är sjuk, sätter vi inte in någon vikarie utan vi som arbetar här får istället arbeta dubbelt, säger anställda inom hemtjänsten i Vaggeryd.

Samtidigt som aktiebolaget Sverige går som tåget och står på toppen av en högkonjunktur, så finns det tusentals kommunanställda i länet, som lever i en helt annan verklighet. Här är det sparkrav och återhåll-samhet som gäller.

Nyheterna har ringt runt till länets samtliga 13 kommuner och bilden är, att de flesta kommer att avsluta det här året med plus i kassan. Bäst går Jönköping, Tranås, Vaggeryd och Värnamo. Bara fyra kommuner räknar med minus i kassa och det är Mullsjö, Vetlanda, Gnosjö och Nässjö.

Men granskar man delårsrapporterna närmare träder en annan bild fram. Tio av länets 13 kommuner har verksamheter som måste spara eller saknar pengar. Främst handlar det om äldreomsorg, socialbidrag, skola och barnomsorgen som har problem.

Åtta av länets kommuner drar över sin budget när det gäller antalet unga och barn som måste placeras på behandlingshem.

I Eksjö till exempel saknas 7,5 miljoner kronor inom skola och socialförvaltning. I Sävsjö fattas fem miljoner kronor inom samma områden och Vetlanda saknar tio miljoner kronor. Det är bara några exempel.

Det som just nu räddar många kommuners ekonomi är just högkonjunkturen. Många av underskotten täcks upp av att skatteintäkterna ökar eftersom vi svenskar arbetar mer. Fem kommuner i länet räddas från minus i kassan av ökade skatteintäkter, en av dom är Aneby där Jane Grund är ekonomichef.

- Det som räddar upp oss det är att vi får en väsentligt bättre skatteavräkning, högre skatteintäkter än vad vi räknat med, säger hon.

När nu skattepengarna rullar in till kommunerna, tycker förstås anställda att politikerna ska fördela om pengarna.

- Dom måste omfördela lite bättre, dom måste omfördela, säger en anställd inom hemtjänsten.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se
Research Peter Jernberg och Helena Gustafsson
 helena.gustafsson@sr.se

Kommuner som går med plus:

Jönköping 71,4
Gislaved 6
Tranås 15
Aneby 1
Sävsjö 1,4
Vaggeryd 18
Eksjö 3,1
Värnamo 43
Habo 5,4

Kommuner med minusresultat

Mullsjö 4,9
Vetlanda 6
Gnosjö 6
Nässjö 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".