Nässjö kan bli polisiärt kontaktcentrum

Nässjö kan i framtiden bli en av huvudorterna i Sverige för polisens arbete med att ta emot tips och anmälningar från brottsoffer via telefon och internet.

Det kommer att leda till en kraftig ökning av verksamheten i polishuset i Nässjö, säger Christian Lagerqvist, som är länets enhetschef på Polisens Kontaktcenter, PKC, i Nässjö.

Idag har polisen 21 kontaktcenter, PKC, runt om i Sverige, bland annat det i Nässjö, dessa 21 ska nu bli sju.

Det är alltså till PKC du kommer om du ringer 114 14. De som jobbar där, tar emot anmälningar om brott, men också tips och de kan även ge dig information om till exempel, när det är dags att sätta på vinterdäcken.

Anledningen till att just Nässjö kan bli en av de här sju huvudorterna, är för att sättet man jobbar där har varit väldigt bra, menar Christian Lagerqvist.

Med fler som svarar i telefon, mest civila, på de här sju orterna, så avlastas poliserna från pappersarbete, vilket innebär att de i högre grad kan vara ute på fältet, enligt Christian Lagerqvist.

Andra fördelar är att anmälningarna kommer att se mer lika över landet och man skulle kunna använda den specialistkunskap, som finns på ett bättre sätt. Till exempel att anställda med ekonomiutbildning i botten tar hand om just ekobrotten.

Att just Nässjö förmodligen blir en av de här sju orterna är viktigt för polisen i Jönköpings län, säger Christian Lagerqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".