Fortsatt stöd till Jönköping flygplats

Flygplatsen i Jönköping ska få fortsatt statligt stöd, men inom en snar framtid måste flygplatsen få en ny ägare.

Det framgår av det förslag, om hur framtiden för Sveriges flygplatser ska se ut, som utredaren Christina Rogestam lämnade till regeringen idag.

Hazze Sandström är flygplatschef på Jönköping flygplats, och han tycker att förlaget är positivt:

Enligt Rogestams förslag ska Sveriges flygplatser delas in i tre olika kategorier: nationella strategiska flygplatser, regionala strategiska och övriga flygplatser.

Jönköping flygplats hamnar då i den regionala gruppen, vilket innebär man på kort sikt får upp till 75 procent i statligt stöd för att täcka upp underskottet för driften av flygplatsen.

Men förslaget innebär också att flygplatsen, som idag ägs av Luftfartsverket, på längre sikt övergår i regionalt, kommunalt eller privat ägo.

Att Jönköping inte blev en av de nationellt strategiska platserna är Hazze Sandström inte besviken över.
Dessa flygplatser ansvarar staten för på ett annat sätt, enkelt kan man säga att om de inte funnes, så blir invånarna där mer eller mindre strandsatta. Men så är det inte i Jönköping, enligt Hazze Sandström, som därför är nöjd över att bli tilldelad en regional plats.

Hos Jönköpings kommun var optimismen inte lika stor idag efter flygplatsutredningens besked.

Centerns kommunalråd Ann-Mari Nilsson säger idag att det inte är självklart att kommunen kan ta över flygplatsen - och i så fall måste kanske flera kommuner och även näringslivet hjälpas åt. Hon hade helst sett att statliga Luftfartsverket varit kvar som ägare:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".