1 av 2
Slaggprodukter efter släckningsarbetet (foto: Andreas Crona)
2 av 2
Arkivbild, foto: Andreas Crona

Förorenat vatten i å - forserumsbor manas vara försiktiga

Det förorenade vatten som läckt ut från FIABs industri i Forserum kan skada fiskarna i Stensjöån. Forserumsborna uppmanas nu att vara försiktiga med att fiska på grund av risk för gifter.

- Vi är tacksamma om forserumsborna är uppmärksamma på förändringar i Stensjöån. Sedan kanske man ska undvika att fiska där de närmaste dagarna, innan vi har fått en tillräckligt stor utspädning säger Annelie Johansson på Länsstyrelsen, som undersökte området kring olycksplatsen igår.

Vid släckningsarbetet efter olyckan på FIAB försökte räddningstjänsten stoppa släckvattnet från att rinna ut i olika dagbrunnar och därför byggde man en fördämning i ett våtmarksområde i närheten.

Men igår morse upptäcktes att fördämningen spruckit och det mesta vattnet rann då ut i Stensjöån. Det är osäkert hur stora mängder med giftiga ämnen som nu runnit ut i Stensjöån, men stora mängder hade kunnat förhindras.

- Hade man varit på plats när det hände och om man hade haft slamsugningsbilar eller grävskopor hade man kunnat gräva en ny fördämning säger Johansson.

Nu tas olika prover i bland annat Stensjöån för att se hur stor föroreningen är. Risken är att fiskarna dör av gifterna och organismer som äts av fiskarna kan också ha skadats. Om gifter något Stensjöån finns också risken att de runnit vidare till Stensjön.

Nu på förmiddagen ska Nässjö kommun komma med fler försiktighetsåtgärder. Forserumsborna uppmanas till exempel att skölja frukten från sina träd och grönsaker från landen och att hålla koll på barn så de inte får jord i munnen. Det i väntan på olika provresultat.

Under dagen planerar också FIAB att hålla en presskonferens och berätta om vilka åtgärder som planeras med anledning av den giftiga röken som spreds över samhället i samband med branden i förrgår.

Mikael Olofsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".