Chef inom psykiatrin säger upp sig

Turbulensen på psykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov fortsätter. Nu har sektionschefen på kliniken, Jonas Göransson, bestämt sig för att säga upp sig från sin tjänst.

Göransson uppger personliga skäl till att han nu slutar som sektionschef.

- Det har varit mycket rabalder kring psykiatrin och många av de delarna har troligtvis spelat in i Jonas beslut, säger verksamhetschefen på kliniken, Johan Björk.

Det senaste året har varit minst sagt turbulent på den psykiatriska kliniken på Ryhov. Fem personer med koppling till kliniken har dött under de senaste tolv månaderna. I måndags kom socialstyrelsens utredning där psykiatriska kliniken fick mycket hård kritik. Det handlade om en allt för tafatt attityd bland personalen gentemot patienterna, och en alltför omfattande platsbrist.

För en dryg månad sen var också kritiken hård från personalen mot Jonas Göransson personligen, då han valde att anställa en ung, nyutexaminerad sjuksköterska som enhetschef, före en rad sökande som var äldre och hade betydligt mer erfarenhet. Den antagnes mamma arbetade dessutom på samma klinik med personalfrågor.

Johan Björk tror att det här i kombination med allt annat som hänt är anledningen till Göranssons beslut att avgå. Han kommer dock att arbeta kvar inom kliniken.

- Vi kommer att titta på andra arbetsuppgifter. Han har gjort ett bra jobb och har mitt fulla förtroende. Det här är ett val han gjort själv, säger Johan Björk.

Nyheterna har sökt Jonas Göransson för en kommentar men utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".