89-årige Manfred får åter bo med sin fru

89-årige Manfred Andersson har nu fått beskedet att han får flytta till samma äldreboende som sin fru - något som han och hans familj har kämpat för sen i somras sedan kommunen sagt nej.

- Han storgrät när han fick beskedet. Han trodde aldrig att det skulle gå, säger sonen Bengt-Åke Andersson till Nyheterna.

Kommunen har sedan i somras hävdat att Manfred som är 89 år är för bra för att få flytta till Mariagården där hans fru bor. Kommunen ordnade istället en lägenhet åt honom där han fick klara sig med hemtjänst och åka och besöka sin fru varje dag. Inte heller det funderade särskilt bra enligt Bengt-Åke som berättar att Manfred flera gånger ramlat och fått frakturer.

Nu har alltså även Länsrätten tagit ställning och länsrätten ger Manfred rätt. Manfred bör få flytta till Mariagården och det var en enorm lättnad för Manfred men också för Bengt-Åke.

- Jag känner jättelättnad. Man kan kanske gå vidare med livet nu. Jag har ju kännt att jag fått dra ett jättelass här.

Familjen Andersson i Smålandsstenar har haft ett minst sagt jobbigt år då Bengt-Åkes mamma blivit sjuk och tvingats flytta till äldreboende. Hans bror har insjuknat och dött i cancer och hans pappa har fått en stroke och lämnats ensam i sitt hus trots att han ville flytta till samma boende som hans fru.

Reporter: Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".