Lars Damberg med en mycket liten bit av sin evighetsteckning. Foto: Alexandra Peterson.

Tapetritare ställer ut på kulturens dag och natt

Lars Damberg ritade 1526 bilar på sin första tapetrulle när han var sju år. Nu är han 24 år och har fortsatt rita, och idag ställer han ut på ”Kultur Dag och Natt”, som arrangeras för sjätte gången i Jönköping.

Jönköping fylls idag på olika sätt av kulturverksamhet. Mest märks det runt Stadsbibilioteket och Länsmuseet, där en av besökarna var Emma Svärd, som var där med sina barn.

- Vi har tittat på polisbilen och brandbilen som stod här utanför. Nu ska vi titta på en mexikansk fotoutsällning, säger hon.

Emma Svärd tycker att dagen fått för lite utrymme i media, men uppskattar den verkligen. Hon har hittat mycket information om den på nätet.

- Senare idag ska jag gå på konsert med Jens Lekman på Bongo Bar.

Det var många människor som strömmade runt på Länsmuseet idag på förmiddagen, alla typer av människor; damer med färgstarkt läppstift, barn, barnvagnar, trendiga föräldrar och 13-åringar som gick i stora skockar, och som suckade över att de tvingats dit av sina lärare. Fast de flesta som kommit frivilligt var dock positivt inställda till dagen.

Många utställare fick också chansen att visa upp sina alster. en av dom var Lars Damberg, 24 år, från Jönköping, som började rita på tapetrullar när han var sju år. Sen dess har han fortsatt, nu mest på pappersrullar.

Lars ritar mycket detaljerat kartor över stora städer där han blandar verkliga platser med fantasi. Rullarna är fyllda med vägar, bilar, bussar, hus och andra byggnader. 

På senare tid har han skapat en stad som nästan fått eget liv. Den heter Minsta, men är mycket stor.

- Det är 40 miljoner invånare där. Det är en stad som fungerar så som jag vill att en stad ska fungera, den är lugn, inte så mycket brott, och man tjänar bra.

Lars har också ett stort intresse för siffror och statistik, och på teckningarna kan man också bland annat läsa invånarantal, antal anställda i butikerna och vad folk tjänar. På hans första tapetrulle har han också räknat ut hur många bilar som fyller pappret:

- 1526, och det är bara en liten rulle, säger han.

- Nu har jag börjat och jag vill inte sluta. Jag brinner för det här och jag kommer att fortsätta ett bra tag till, säger han om sitt idoga ritande.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".