Många skolor saknar automatiskt brandlarm

Branden på Rosenlundsskolan i Jönköping under natten till i fredags hade kunnat sluta betydligt värre om inte skolan haft ett automatiskt brandlarm. Men många skolor i Jönköpings kommun har inte något sådant larm, och skadorna vid bränder riskerar där att bli stora.

- Vi kunde göra en mycket snabb insats på Rosenlundsskolan tack vare larmet. Min bedömning är att skadorna annars hade kunnat bli betydligt större, säger brandmästare Jan Callas.

Under natten till igår brann det på Rosenlundsskolan i Jönköping efter att någon kastat in ett brinnande föremål. Räddningstjänsten blev larmade direkt, tack vare att skolan har ett automatiskt brandlarm. När dom kom dit upptäckte dom först bara rök, men vid närmare undersökning visade det sig att det brann i ett klassrum, och brandkåren lyckades begränsa branden dit.

Igår kväll försökte någon att sätta eld på en skola igen, och då var det Stadsgårdsskolan på Råslätt i Jönköping som utsattes. Där fick elden aldrig någon fart, och därför utlöstes aldrig det automatiska brandlarmet.

Men det är alltså inte alla skolor i Jönköpings kommun som har larm som automatsikt kopplas till Räddningstjänsten, och på det sättet kan bevakas dygnet runt. Det gör att en brand skulle kunna bli betydligt mer omfattande än vad den på Rosenlundsskolan blev i helgen.

Dom flesta skolor har larm som gör att klockor ringer så att skolan snabbt kan utrymmas, men larm som kopplas direkt till räddningstjänsten saknar ungefär 20 procent av alla skolor, säger Jan Callas.

- Det är en brist som man måste jobba på. Finns det inget som larma hinner ju branden utvecklas och skadorna kan bli större.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".