Vårdnadsbidraget försenas i länet. De föräldrar som vill få bidrag för att vara hemma med sina barn ser ut få vänta minst ett halvår extra. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Vårdnadsbidraget försenas - kommuner hinner inte med

Det blir förmodligen inget vårdnadsbidrag till 1 juli nästa år. Kommunerna hinner helt enkelt inte med att införa det.

Nyheterna har talat med flera kommuner i länet som kan tänka sig att införa vårdnadsbidraget, men samtliga säger nu att det tidigast kan införas 2009.

- Det är en stor svårighet att komma igång redan vid halvårsskiftet, vi måste ju ha en ekonomisk kalkyl innan vi kan genomföra det, säger Ann-Marie Grennhag, moderat ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Jönköping.

Kommunerna kommer inte att hinna med att införa vårdnadsbidraget redan från 1 juli nästa år. Den bedömningen gör enligt Nyheternas rundringning samtliga kommuner som tidigare sagt sig vilja införa vårdnadsbidrag. 

Regeringen beslutade ju under hösten att det ska bli möjligt att införa bidraget för de kommuner vill. Bidraget ligger på 3 000 kronor i månaden och är skattefritt för föräldrar med barn mellan ett och tre år.

Men först i november kommer detaljerna för hur det ska införas, exakt vilka barn som omfattas och så vidare. Innan dess är det omöjligt för kommunerna att räkna ut kostnaderna.

- Det är en extremt kort planeringshorisont och det kommer vara besvärligt för kommunerna att införa vårdnadsbidraget när de exakta detaljerna inte finns, säger Clas Olsson, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

Eftersom budgeten för nästa år just nu snickras ihop i de flesta kommuner vid den här tiden hinner man inte med att få med vårdnadsbidraget i räkenskaperna. De ledande politikerna Jönköping, Aneby och Tranås säger till Nyheterna att de inte kommer att hinna med. Även Gislaved och Vaggeryd vill hinna räkna på det innan det införs.

Det här innebär att vårdnadsbidraget i praktiken kommer att kunna införas tidigast januari 2009, alltså ett halvår senare än regeringen räknat med.

I Jönköping vill politikerna gå grundligt tillväga och även hinna göra en enkät bland föräldrar för att ta reda på hur stort intresset är, och den enkäten lär inte vara klar förrän till våren.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".