Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Två tredjedelar av den tunga lastbilstrafiken kör för fort genom länet, enligt en ny trafikundersökning. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Lastbilsförare bryter mot hastighetsregler

Två tredjedelar av de tunga lastbilarna kör för fort genom länet.

Det visar en mätning som trafiksäkerhetsorganisationen NTF gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

- Det är skrämmande. De har ju betydligt längre konsekvenser än vanliga fordon. Den här höga hastigheten får förödande konsekvenser för den som blir påkörd, säger Åke Qvarnström, chefskonsulent på NTF i Jönköping.

Det går undan på genomfartsleden i Tenhult.

Här är det 50-gräns, men när Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, mäter hastigheten kör hela 80 procent av de tunga lastbilsfordonen för fort.

Medelhastigheten ligger på 55 km/h, men det är inte ovanligt att ekipage brakar förbi i över 70 km/h. 

NTF har mätt hastigheten på tre ställen i länet; vid riksväg 40 i Bottnaryd, på väg 31 vid Tenhult och längs E4:an i höjd med A6 i Jönköping.

450 lastbilar är med i mätningen, både svenska och utländska, och resultatet är att två tredjedelar av den tunga trafiken kör för fort.

- Det måste ju vara något fel någonstans när yrkesförare med högre utbildning än normala bilister så konsekvent bryter mot hastigheter i tätorten, säger Åke Qvarnström på NTF.

Vad beror det på att så många inte håller hastigheten?

- Attityderna hos förarna måste förändras. 

Lastbilschaufförarna Joakim Franzén och Bernt Nilsson tror själva att det är stressen som ligger bakom den för höga hastigheten.

- Det är så pressade tider.

- Det händer att man kör för fort, och det blir ju så när företagen har höga krav på lossningstider.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".