Många självmord och långa telefonköer

Landstinget i Jönköpings län får både ris och ros idag när en omfattande rapport om kvalitén i vården presenterades idag.

En av dom saker som framgår är att Jönköpings län har högst andel självmord eller självmordsförsök efter behandling på psykiatrisk slutenvård.

Mats Bojestig är planeringsdirektör på Landstinget i Jönköpings län, och han tror att de höga siffrorna tyder på att Jönköpings län är mer tillgängliga än andra landsting när det gäller självmord

Den färska rapporten är gjord av Sveriges kommuner och landsting och socialstyrelsen och den jämför vården inom en mängd olika områden mellan Sveriges landsting. Och när det gäller antal självmord eller självmordsförsök som registrerats inom 90 dagar efter psykiatrisk slutenvård så ligger alltså Jönköpings län långt före de andra länen och nästa 50 % över rikssnittet. I övrigt finns det några områden där Jönköpings län utmärker sig. Dödligheten är bland de lägsta i landet när det gäller en mängd sjukdomar som anses möjliga att kunna påverka med medicinering, det kan handla om blindtarmsinflammation, stroke och livmoderhalscancer.

Åtta av tio i länet anser också att de har tillgång till den vård de behöver, men bara drygt hälften tycker att det är lätt att komma fram på telefon till en vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".