Nya metoder och satsning på förebyggande arbete ska ge hjärtpatienter bättre vård. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Nya metoder ska ge hjärtsjuka bättre vård

Genom en rad nya behandlingsmetoder och hög prioritet på förebyggande åtgärder ska hjärtsjukvården i Sverige och Jönköpings län bli mycket bättre.

När de nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvården presenterades på länssjukhuset Ryhov i Jönköping idag såg många ljust på framtiden för hjärtsjuka.

En av dem var överläkare på hjärtcentrum i Linköping, Magnus Janzon.
– Det är bra riktlinjer och jag hoppas vi kan följa dem; men nu väntar också diskussion med politiker.

Så vad säger då de nya nationella riktlinjerna? Jo, framförallt innebär det förändringar för arytmivården, alltså den som handskas med patienter som har rytmrubbningar på hjärtat. Och man lyfter fram tre stora förändringar.

För det första har man sett att förmaksflimmer, alltså när hjärtat slår oregelbundet, kan förebyggas med hjälp av läkemedlet Waran. Man kan också göra ett ingrepp i hjärtat för att helt bota flimret.

Det andra man fokuserar på är en ny typ av pacemaker med en naturligare hjärtrytm - den ska användas på högriskpatienter.

Den tredje satsningen är en livsförlängande defibrillator som opereras in nära hjärtat och den kan förlänga en hjärtflimmersjuk patients liv med upp till tre år.

Sedan lägger man som sagt också mycket krut på att förebygga hjärtsjukdomar. Och för patienten innebär det att man kommer att individanpassa vården ännu mer och göra kvalificerade bedömningar kring varje patient redan innan den blir sjuk.

Men nya metoder och förändringar ska ju också finansieras, men det får bli en fråga när man bestämt vilka landsting som ska få vilka metoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".