Äldre vägrar vårdas av invandrarpersonal

Flera av de äldre på äldreboendet Bondberget på Ekhagen i Jönköping vägrar att bli vårdade av viss personal med invandrarbakgrund. Flera ur personalen möts av både  grymma ord och slag från de äldre. Kollegor får gå in och medla och hela personalstyrkan mår dåligt.

- De talar talar illa till dom, att dom inte vill bli skötta av någon svarting, de slår med handen, det säger Ing-Marie Niklasson som är enhetschef på Bondbergets äldreboende.

Det här är något som upprepas gång efter gång. Ingen ur personalen har fått några fysiska skador efter slag. Oftast handlar det om att den äldre hytter med näven och vägrar ta emot vård.

Enhetschef Ing-Marie Niklasson säger att personalen mår väldigt dåligt. Invandrare som blivit utkastade av någon boende har behövt prata med psykologer. Och även övrig personal känner av det, eftersom de då får göra någon annans jobb, eller gå in och medla.

Det är en svår situation, det säger Eva Olsson och Marianne Bolmlid som jobbar båda på Bondbergets äldreboende.

- Det är svårt många gånger, till största delen beror det på att de inte kan språket, det blir missförstånd, säger dom.

Enligt Eva och Marianne är alltså orsaken kommunikationssvårigheter mellan boende och invandrarpersonal.  Men Ing-Marie Niklasson tror inte att allt beror på språket.

- Alla är ju inte förtjusta i invandrare, säger hon.

Efter en incident går alltid Ing-Marie Niklasson in till den boende tillsammans med invandraren som blivit utkastad för att prata om vad som hände, så att de ska förstå varför det blev som det blev. Och hon säger att invandrarna är ovärderliga för äldreboendet, men ofta möter hon ingen förståelse från den gamla.

Och det kan bli samtal så ofta som varannan var tredje vecka. Efter samtalet är det lugnt ett tag men sen återupprepas ofta samma scenario igen.

Enhetschef Ing-Marie Niklasson tror att situationen är svår att lösa.

- Du kan ju inte förändre de gamla och då undrar jag vad man ska kunna förändra, säger hon.

Reporter Helena Gustafsson
 helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".