Stor brist på gode män i Jönköping

Det fortsätter att vara stor brist på gode män och förvaltare i Jönköpings kommun och överförmyndarenheten söker nu med ljus och lykta efter fler.

Det finns nu 35 personer som av olika anledningar inte klarar av att till exempel betala räkningar och hålla kontakt med myndigheter och som får vänta flera månader på att få den här hjälpen.

Idag finns i Jönköpings kommun över 800 personer som har en god man som sköter deras ekonomi, håller kontakt med myndigheter och hjälper dom med kontakter av olika slag.

En god man kan man få om man på grund av sitt hälsotillstånd inte själv kan sköta det här. Varje år tillkommer 30 nu nya ärenden och bristen på gode män fortsätter att öka.

Just nu finns 35 personer som har rätt till god man men där kommuen inte lyckats hitta någon säger Lars-Åke Svensson på Överförmyndarenheten i Jönköping.

- Det hade varit mycket bättre och säkrare om man hade kunnat få en god man eller förvaltare för då tryggare man ju bättre deras möjligheter att få deras intressen och rättigheter tillgodosedda, säger han.

Att det fattas gode män beror till stor del, enligt Lars-Åke Svensson, på att vi får allt fler äldre i samhället som inte kan få hjälp av anhöriga eller bekanta, samt att många psykiskt funktionshindrade som förut fick hjälp av någon instution nu i högre grad ska klara sig själva i eget boende.

Vem som helst med en fläckfri ekonomi kan bli god man och Överförmyndarenheten letar nu med ljus och lykta efter fler.

- Vi försöker och det kommer behövas fler åtgärder för att kunna tillgodose den här efterfrågan, säger Lars-Åke Svensson.

Reporter Alexandra Peterson
 alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".