Invandrare räddar äldreboenden

Personal med invandrarbakgrund är idag en räddning för många äldreboenden som har svårt att hitta vårdpersonal.

Men det här för också med sig många problem. En del gamla vägrar att vårdas av en invandrare. Det berättade vi i Nyheterna i morse.

Sanningen är alltså att många äldreboenden idag inte skulle klara sig utan invandrarpersonal. Ett av dem är Bondbergets äldreboende i Jönköping där Ing-Marie Niklasson är enhetschef.

Problemen mellan personal med invandrarbakgrund och de gamla som Bondbergets äldreboende brottas med, tror Ing-Marie Niklasson är något som förekommer på många äldreboenden.

Men problemet kan vara ganska dolt idag, hittills är det sällan det kommer fram vid länsstyrelsens granskningar av äldreboenden. Socialdirektören på länsstyrelsen, Iris Dovrén Råsbrandt, betonar istället gärna de positiva effekterna av personal med invandrarbakgrund.

Men det finns både bra och dåliga saker med fler invandrare i äldrevården. Språksvårigheter är kanske det mest uppenbara problemet. Utöver det klarar en del invandrare inte, av kulturella orsaker, att tvätta de äldre i underlivet, vilket ju innebär att den gamla inte kan få en fullgod vård av just den personen.

På plussidan innebär fler invandrare i äldrevården en större kulturell förståelse, men också en lättnad när allt fler av de boende också de har utländsk härkomst.

Men Marianne Bolmlid som jobbar på Bondbergets äldreboende säger att man måste ha förståelse för hur de gamla reagerar.
– De kanske inte har träffat så många invandrare innan.

Men Marianne Bolmlid tror att det vänder om några år.
– När vår generation blir gamla är vi ju mer vana vid invandrare.

Och socialdirektören på länsstyrelsen, Iris Dovrén Råsbrandt, manar kommunerna att vara lyhörda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".