Sexdömd sjuksköterska mister legitimation

En sjuksköterska från Eksjö kommun förlorar nu sin legitimation.

Kvinnan dömdes förra året till fyra månaders fängelse för medhjälp till sexuellt tvång och för sexuellt ofredande. Det var kvinnan som tillsammans med sin pojkvän begick sexuella övergrepp mot sin egen dotter.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, bedömer att brottet ger uttryck för en värdering och en människosyn som är svår att förena med rollen som sjuksköterska.

Kvinnan själv menar att brotten hon dömdes för hände på fritiden, att hon aldrig misskött sitt jobb som sjuksköterska och att hon lidit nog av alla skriverier och av socialutstötning. Men HSAN bedömer henne olämplig i yrket och återkallar alltså kvinnans sjuksköterskelegitimation.

Tre av nio ledamöter i nämnden hade en avvikande mening och tyckte kvinnan skulle få behålla legitimationen. Motiveringen var att hon inte misskött sitt jobb som sjuksköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".