Om sjuka rings upp går sjukskrivningarna ner

Många företag i länet planerar nu att ta till nya åtgärder för att minska sjukfrånvaron.

Redan samma dag som du ringer jobbet och sjukanmäler dig så kommer nämligen en sjuksköterska från Företagshälsan att ringa upp dig för att ta reda på hur du mår.

För företagen finns det stora pengar att tjäna om antalet sjukskrivningar kan minskas.

- Kan man korta sjukfrånvaron med ett par dagar per sjukskrivning finns det ofantligt mycket pengar att tjäna, säger Janne Jonson, vd på Företagshälsan i Jönköping.

Det här nya och direkta systemet för att minska sjukfrånvaron har redan testats med gott resultat, enligt Janne Jonson. Och klart är att det finns ett intresse från företagshåll för den här typen av frågor. Många företag har efterfrågat effektivare sätt att minska sjukfrånvaron, och nu har alltså företagshälsan tagit fram en ny metod som Janne Jonson beskriver som enkel.

- Tänk dig själv att knappa in ditt personnummer, anmäla dig sjuk och sedan vänta på att en trevlig och kvalificerad sjuksköterska ringer upp och frågar hur det är med dig. Det känns väl bra?

Men bland de Jönköpingsbor som Nyheterna frågar är tongångarna inte alltid lika positiva...

- Det låter som kontroll och det reagerar jag emot!

- Det känns som att storebror ska kolla fotfolket liksom, nej det tycker jag är fel.

...fast det finns också de som ser fördelar med en hårdare kontroll:

- Det låter vettigt, så att man inte utnyttjar systemet.

- Det skulle vara helt ok, man drar sig nog för att sjukskriva sig om man vet att någon kollar upp en.

Janne Jonson på Företagshälsan håller med om att det kan verka lite påpassat att använda den här metoden för att minska sjukskrivningar, men han tror samtidigt att den fyller sitt syfte.

- Om man har inställningen att man sjukskriver sig fast man inte är sjuk, då kanske det verkar påpassat, men då har vi ju kommit tillrätta med det problemet också. Det är ju inte meningen att man ska anmäla sig sjuk om man inte är sjuk.

- Man vill ju ha medarbetarna på arbetsplatsen och se till att de mår bra, säger Janne Jonson.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".