Ytterligare varsel på SR och SVTredaktioner

Idag kom ytterligare varsel om strejker på flera av Sveriges Radios och Sveriges Televisions redaktioner runt om i landet.
Om inget avtal nås mellan ledningen för public service-bolagen och facket så kan många av journalisterna på till exempel sveriges radios lokala kanaler vara ute i strejk om en vecka.

Kerstin Brunnberg besökte Jönköping idag och hon tror att konflikten kan påverka Sveriges Radio på ett negativt sätt.

- Ingen gagnas av att vi har en konflikt, säger hon.

Tidigare i veckan kom beskedet att Journalistförbundet varslade om en två dagar lång strejk som berör omkring 400 journalister på bland annat SR och SVT i Örebro, Norrköping, Göteborg och på Gotland. Idag kom ett nytt strejkvarsel som gäller ytterligare fyra redaktioner för SVT, SR och UR i Västerås, Malmö, Borås och i Falun. Dom här strejkerna kommer i så fall börja om en vecka.

Konflikten handlar om journalisternas anställningsvillkor. Enligt Journalistförbundet vill arbetsgivarna införa ytterligare en variant av tidsbegränsade anställningar, och det är något som facket vägrar att gå med på. Även om förhandlingarna går trögt mellan parterna har Kerstin Brunnberg förhoppningar om att en lösning ska hittas.

- Jag skulle hoppas att vi om 14 dagar kan ta varandra i hand. Min ambition som vd för Sveriges Radio är att de anställda känner att de har vettiga anställningsvillkor.

- Tror du det kommer bli strejk?

- Jag kan inte bedöma det men det finns en risk ja, säger Kerstin Brunnberg.

Reporter Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".