Höga kostnader för Nässjös missbrukarvård

Kostnaden för Nässjös missbrukarvård har skenat iväg. Det är slutsatsen i en rapport som kom igår om läget i kommunen. Kostnaderna beräknas ligga hela 19 miljoner kronor för högt, jämfört med andra likartade kommuner.

19 miljoner kronor, så mycket skulle alltså behöva sparas. Det här enligt den konsultrapport som granskat hur Nässjös missbrukarvård egentligen fungerar.

Rapporten presenterades igår kväll och i den framkommer det att missbrukarvårdens kostnader har skenat iväg rejält i kommunen sedan 90-talet. Så mycket att Nässjö betalar långt mer för sin missbrukarvård än vad andra liknande kommuner gör. Enligt utredarna beror det på att Nässjö helt enkelt har utvecklat sin missbrukarvård för mycket, istället för att samverka med landstinget och låta det och andra politiska nämnder ta en del av kostnaderna.

Individ och familjeomsorgsnämden har alltså själv betalt för att bygga upp en stor organisation kring missbrukarvården,  samtidigt som man dessutom har valt att skicka iväg många missbrukare till institutionsvård.

Men nu börjar pengarna att tryta och målet är att såsmåningon lyckas skära ner kostnaderna med 19 miljoner.

Den vänsterpartistiska ordförande för individ- och familjeomsorgsnämnden, Wiveka Forell.Karlsson tycker inte att det handlar om besparing.

- Det är ju inte så att vi kommer lämna missbrukare åt sidan, vi ska bara hitta andra metoder, säger hon til nyheterna.

Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se