Strandade förhandlingar om landstingsanställd

En tvist mellan landstinget och en anställd går nu vidare till centrala förhandlingar. Bakgrunden är att landstinget har sagt upp mannen efter att ha anklagat honom för stöld av gammal tandläkarutrustning som han ville skicka som bistånd till Tanzania.

Fackförbundet SKTF vill ogiltigförklara uppsägningen och nu har förhandlingarna strandat säger SKTFs juridiska ombud Peter Tollman.

- Vi avslutade förhandlingen i oenighet i fredags, säger Tollman till nyheterna.

Det var i somras som allt började. 

Hans Johansson som arbetar för Pingstmissionen behövde då operationsbelysning till den tandläkarmottagning i Tanzania som han har byggt upp. Han ringde då upp en man på landstinget som arbetar med material och som också tidigare varit med och skänkt utrustning.

Mannen svarar att det finns lampor; en folktandvårdmottagning i länet har precis bytt ut all sin utrustning och där finns ungefär 16 år gamla lampor som skulle kunna skänkas till Tanzania.

Mannen på landstinget ringde också inköpsdirektören Nils-Erik Stenberg på landstinget och fick då klartecken att skänka lamporna till Pingstmissionen. Enligt Nils-Erik Stenberg är det så här det brukar gå till när landstinget skänker material till bistånd. Det finns inget ovanligt i det här fallet. Det är inte första gången och han litar på mannen.

Mannen ringer nu Hans Johansson på Pingstmissionen och säger att de kan hämta lamporna - men efter ett tag ringer mannen upp igen och säger att transporten måste stoppas eftersom hans arbetsgivare landstinget anklagar honom för stöld. Hans Johansson säger till Nyheterna att han då blir helt chockad och genast åkte tillbaka och hämtade containrarna som bara hunnit till Vårgårda.

Senare blir den landstingsanställde uppsagd. Personalchefen meddelar honom att landstinget inte skulle göra sig av med lamporna utan att de skulle sparas som reservdelar.

Ingen på Landstinget har velat prata med Nyheterna om vad som hänt. Men mannen som anklagats för stöld har kopplat in sitt fackförbund som menar att uppsägningen skett på felaktiga grunder. Efter flera veckors förhandling så har de inte lyckats komma överens, utan nu går fallet upp på central facklig nivå. Inte heller mannen själv eller fackförbundet SKTF vill idag uttala sig i radion

Skulle det inte bli någon lösning i de centrala förhandlingarna heller så kan det här bli ett fall för arbetsdomstolen.

Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista