Rune Staaf och Gunnel Cronlund på Jönköpings stadsbibliotek. Foto: Helena Gustafsson

Doris Lessing får Nobels litteraturpris

Vid lunch idag blev det klart vem som får årets Nobelpris i litteratur. Och i år går till den brittiska författaren Doris Lessing.

Doris Lessing är 87 år och född i Iran av brittiska föräldrar. Hon anses vara en av de mest kända kvinnliga författarna någonsin. Många jämför henne med författare som Virginia Woolf och Selma Lagerlöf.

Nobels litteraturpris är något som biblioteken runt om i landet alltid brukar uppmärksamma, så även Stadsbiblioteket i Jönköping där många medier fanns på plats idag.

Rune Staaf var en av Doris Lessing-kännarna som fanns på plats på stadsbiblioteket idag och även om han har tippat rätt nobelpristagare fyra gånger tidigare så var det inte lika enkelt den här gången.

-Om det hade varit för 10 år sen hade vi kunnat tippa det som ganska troligt, men nu kunde vi inte det, säger han.

Doris Lessing är en populär författare som är flitigt utlånad på biblioteket. Men att stoppa in henne i något särskilt författarfack är svårare. Lessing har skrivit så många olika typer av böcker, det säger bibliotekets tillförordnade chef Gunnel Cronlund.

Doris Lessing skiljer sig från tidigare nobelpristagare på så sätt att hon är relativt välkänd bland läsarna. Och det tror Rune Staaf var bra.

-Det betyder mycket, nu kommer ännu fler att läsa henne, säger han.    

Reporter: Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".