Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer utbildning behövs i äldrevården med fler kulturer

Anna Melle, författare till boken "Att åldras i främmande land". Foto: Helena Gustafsson.

För att undvika konflikter i äldrevården, måste personalen, både svenskar och de med utländsk bakgrund, bli mycket bättre på att hantera äldre med annan etnicitet än sig själva.  Anna Melle, författare och gymnasielärare i Jönköping, menar att om inte kommunerna får upp ögonen för det här nu, och utbildar sin vårdpersonal, så kommer problemen att bli fler.

Problemen som uppstått, som nyheterna rapporterat om tidigare i veckan, där de gamla på äldreboendet Bondberget i Jönköping vägrade ta emot vård och motade slag mot personal med invandrarbakgrund, är inget som överraskar Anna Melle, gymnasielärare på Bäckadalsgymnasiet. Hon har skrivit en bok som heter ”Att åldras i främmande land”. Till den finns också undervisningsmaterial som kommuner och intresserade kan ta del av för att öka förståelse bland sin vårdpersonal eller andra grupper.

Redan för tio år sen, när hon jobbade som tolk i äldrevården, insåg hon att vårdpersonalen behövde mer kunskap för att kunna tillgodose de gamlas behov. Framförallt eftersom behoven ser så olika ut, beroende på vilken kulturell bakgrund de gamla har och vad de då förväntar sig av vården.

Och idag, när allt fler av äldreboendenas personal har en utländsk bakgrund, och även fler av de gamla har invandrarbakgrund, så menar Anna Melle att behovet ökar att personalen ska förstå.

En del av personalen med invandrarbakgrund har av kulturella orsaker inte klarat av att sköta den gamlas intimhygien. Men Anna Mella säger att alla måste förstå vad det innebär att jobba i äldreomsorgen och därför krävs saklighet när man utbildar personalen. Att man informerar om hur man arbetar och vad det innebär.

- Även om man har en annan etnisk bakgrund så ska arbetsgivaren tala om att så här gör vi, men det är alltid möjligt att utveckla nya metoder för att anpassa vården för perosner med ólika etnisk bakgrund, säger hon.

Vaggeryds kommun är en av de i länet som har skrivit in i äldreomsorgsplanen att det här är ett område som måste utvecklas. Och Vaggeryds socialchef, Laila Bradling, säger att alla kommuner måste ta sitt ansvar. 

- Jag tror att vi måste satsa mer på fortbildning än vad vi hittills gjort, säger hon.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".